Tysklandresa

Färja till Tyskland

Färja till TysklandDet finns många sätt på vilka man kommer till Tyskland. Eftersom denna sajt främst riktar sig till bilister fokuserer vi på bilfärjor och landgränser som leder till Tyskland.

Att bila till Tyskland innebär att man sitter långa sträckor i bilen. Då kan det vara bra att vara förberedd med olika resetillbehör som som kan underhålla såväl vuxna som barn under bilresan. Se till att fylla mp3-spelaren med musik eller sagor till barnen. Ta med en surfplatta eller dvd-spelare i bilen för att kunna se på film under resan. Det brukar få tiden att gå mycket snabbare.

Landgränsen Danmark/Tyskland

Landgränsen mellan Danmark och Tysklandd är i stort sett den enda vi svenskar använder när vi ska till Tyskland. Denna gränsövergång når du om du antingen tar Scandlines färja mellan Helsingborg och Helsingör eller Öresundsbron, följt av Stora Bält-bron och Lilla Bält-bron i Danmark. Den sistnämnda (Lilla Bält) är den enda kostnadsfria överfarten. När du kommit över Lilla bält kör du motorvägen mot Padborg och Flensburg. Denna väg är den enda där du helt kan slippa färjor, om du inte väljer att runda bottenviken och köra en omväg på ca: 300 mil d.v.s.

Genom Danmark

För de flesta svenska resenärer är den kortaste och snabbaste vägen till Tyskland att ta färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden. Med detta alternativ har du ca: 20 mils körning genom Danmark vilket man klarar av på ungefär 2 timmar. Det kan ta något kortare tid beroende på om du inte hamnar i rusningstrafiken genom Köpenhamn. Framme i Puttgarden väntar en kortare sträcka på landsväg innan motorvägen mot Lübeck och Hamburg tar vid.

Ska man däremot till östra Tyskland men vill åka genom Danmark kan man ta färjan Gedser-Rostock.

Direkt till Tyskland

Det finns även flertalet färjelinjer direkt mellan Sverige och Tyskland. Dessa är:

  • Göteborg-Kiel, Malmö-Travemünde
  • Trelleborg-Travemünde
  • Trelleborg-Rostock
  • Trelleborg-Sassnitz
  • Trelleborg-Travemünde

Dessa färjor tar betydligt längre tid än de ovannämnda som kräver körning genom Damnark. Fördelen med dessa färjor är dock att de har kvällsavgångar vilket gör att man kan sova på båten och vakna upp i Tyskland på morgonen dagen efter.

Om du t.ex. bor i Stockholm och ska ta bilen till Berlin så kan det vara bekvämt att välja någon av de färjelinjer som går drigrekt mellan Sverige och Tyskland. Förslagsvis Trelleborg-Rostock. Den snabbaste vägen som går genom Sverige (53 mil), Danmark (20 mil) och Tyskland (37 mil) tar ungefär 11,5 timmar att köra (9 timmar bilkörning, 1 timma färja, 1,5 timma raster). Det är dock väldigt ansträngande att köra så långt och man måste starta sin resa tidigt på morgonen. Alternativet är att ta en färja till Tyskland med kvällsavgång från Trelleborg vilket gör att man kan lämna Stockholm kl. 14.00.

Göteborg-Kiel

Färjelinjen Göteborg-Kiel har avgångar dagligen kl. 19.30 som ankommer till Kiel kl. 09.00 dagen därpå. När vi gjorde en testbeställning så angav vi två vuxna personer med vanlig personbil. Dessutom är det obligatoriskt att boka hytt, och då valde vi en 2-bäddshytt. i valde de billigaste alternativen och då hamnade priset för enkel resa på 3080 kr.

Trelleborg-Rostock

Restiden är ungefär 6 timmar. Turer som går dagtid (utan hytt) kostar ungefär 1000 kr enkel resa. När vi testbokade en kvällsavgång (inkl. hytt) hamnade priset på 2200 kr.

Importera bil från Tyskland

Varje år åker många Svenskar till Tyskland för att köpa en bil som de sedan importerar till Sverige. Det är helt enkelt mycket lönsamt att importera en bil från Tyskland. På den tyska begagnatmarkanden kan man göra många klipp och bilarna som säljs är ofta i mycket gott skick, men framförallt betydligt billigare än i Sverige. Tyska bilar som BMW, Mercedes och Volkswagen är särskilt attraktiva eftersom det finns många av dem på begagnatmarknaden. Många väljer att då att flyga eller ta tåget till Tyskland och sedan köra den nyköpta bilen hem till Sverige. Behöver du låna till bilköpet? Kolla då in Creddit.

Tåg och flyg till Tyskland

Det finns många billiga flyg till Tyskland och till de flesta större städerna i landet. Läs mer om flygresor till Berlin. Med tåg åker du först till Malmö för att sedan ta Öresundspendeln över till Köpenhamn. Från Köpenhamn kan man sedan ta direkttåg, exempelvis till Hamburg. Från Hamburg kan du i sin tur ta dig vidare till stora delar av Tyskland.