Tysklandresa

Berlin

Potsdamer PlatzBerlin är huvudstaden i Tyskland och är belägen i de östra delarna av landet, nära gränsen till Polen. Berlin är både ett kulturellt och ekonomiskt centrum för hela Tyskland, men främst för de östra delarna. Under senare år har resor till Berlin blivit alltmer populära p.g.a. att stadens kultur- och nattliv fått ett uppsving.

Museer i Berlin

Det finns ett stort antal museer i Berlin. Redan 1841 bestämdes att den så kallade museiön (Museumsinsel) som omges av Spree och Kupfergraben skulle vigas åt konst och filologi. Ett flertal museer uppstod där med åren av vilka Pergamonmuseet hör till de mest kända. Dessa museer ställer framför allt ut exponat från antiken. Andra museer på museiön är Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie och Bodemuseum. Området blev 1999 upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Även utanför museiön finns talrika övriga museer. Det är konstmuseer som Neue Nationalgalerie och Gemäldegalerie och arkitekturmuseet Bauhaus-Archiv. Judiska museet visar en stående utställning om 2000 år av judisk-tysk historia och i stadsdelen Dahlem finns talrika etnologiska museer. I stadsdelen Lichtenberg har ett Stasi-museum upprättats. Museet vid Checkpoint Charlie är även känt som ”murmuseum” och dokumenterar den tyska delningens historia. Deutsches Technikmuseum Berlin är ett mycket påkostat teknikmuseum, i stadsdelen Kreuzberg.

 

Nöjen i Berlin

Berlin är välkänt för sitt intensiva nattliv med klubbar och barer som i många fall är öppna till de sena morgontimmarna, även på vardagar. Det finns mängder av klubbar med högst varierande utbud, stil och musik. De östra stadsdelarna Prenzlauer Berg, Friedrichshain och Mitte, som efter murens fall genomgått en omfattande restaurering, utgör några av stadens främsta nöjes- och nattlivscentra. Är du fotbollsintresserad ska du såklart passa på att gå på match när du är i Tyskland. Union Berlin som spelar i Bundesliga har sin hemmaplan på Stadion An der Alten Försterei i stadsdelen Köpenick sydost om centrum.

Shopping i Berlin

I centrala Berlin hittar man ett stort utbud av butiker och gallerior. Eftersom Berlin var delat mellan öst och väst under Kalla kriget har staden två huvudsakliga stadskärnor. I den östra delen av centrala delen av Berlin kretsar det mesta kring Alexanderplatz. Här finns Berlins största inomhusgalleria Alexa Shoppingcenter som upptar fem våningsplan. Här återfinns även varuhuset Galeria Kaufhaus. Östra Berlins präktigaste shoppingboulevard är Schönhauser Allee och även här finns en stor inomhusgalleria.

I den västra delen finns Berlins största och längsta shoppingboulevardKurfürstendamm. Mittpunkten på denna gata ligger vid Minneskyrkan. Även närliggande gator såsom Uhlandstraße och Fasanenstraße har många affärer. På Tauentzienstrasse finns även Europas näst största varuhus; KaDeWe. I stadsdelen Mitte är Friedrichstrasse är den största affärsgatan.

Fakta om Berlin

  • Invånare: ca: 3,4 miljoner (storstadsområde: 4,4 miljoner)
  • Yta: 891 km²
  • Tidszon: Centraleuropeisk tid (C.E.T.)

Mer läsning om Berlin

Reseatlas med sevärdheter i Berlin. Vår sida om flygresor till Berlin