Tysklandresa

Tyska språket

berlin-klassrumVi har i svenskan en stor andel lånord från tyska språket vilket gör att språket känns familjärt och till en viss del förståeligt också utan egentliga tyska kunskaper. Många har dock studerat tyska i skolan och kan förhoppningsvis plocka fram dessa kunskaperna under sin resa till Tyskland. Tyskland är liksom Sverige välutbildat i engelska och man klarar sig mestadels bra utan att prata tyska. Är man intresserad av att upptäcka mer avlägsna regioner kan det dock vara en bra idé att fräscha upp sina kunskaper innan resan så att man inte hamnar i en situation där man inte kan kommunicera på ett bra sätt. Det är alltid bra att planera och skriva ner nödvändiga fraser innan resan så att man är beredd om man verkligen behöver det, t.ex. om speciell mat och allergier, mediciner osv.

För dem som planerar en längre rundresa i Tyskland eller som har ett stort intresse av språket och den tyska kulturen erbjuds också ett stort antal språkkurser man kan studera. Numer är det allt vanligare att studera språk via internets olika nedladdningsbara lyssningsövningar med medföljande böcker. Ett annat alternativ är att gå en kurs i Sverige via t.ex. medborgaruniversitetet eller Goethe Institutet i Stockholm. Ett annat spännande alternativ är att kombinera resan i Tyskland med en språkkurs på plats i landet. En språkresa betyder inte att man reser i grupp på fasta datum utan kan vara ett mycket flexibelt sätt att lära sig språk. Man bokar språkkursen utan resa men med inkluderat boende vilket betyder att kursen kan vara en början på en längre rundresa. Kurserna kan vara från en vecka, en månad upp emot ett år, med startdatum året om.

berlin-gatulivSpråkkurser för såväl nybörjare som mer erfarna talare erbjuds runt om i Tyskland, från Hamburg i norr till Lindau i söder. Bamberg och Freiburg är två av de mindre, historiska orter som välkomnar utländska språkstuderande. Här kan man njuta av såväl traditionsenlig tysk kultur som storslagen natur. För de som är mer intresserade av storstäder erbjuds kurser i såväl Köln som mångmiljonsstaden Berlin. Språkresor till Berlin ger dig som student en unik chans att spendera en längre tid i denna spännande huvudstad där historien är lika påtaglig som stadens nutida framåtanda. Från Berlin kan man sen upptäcka resten av Tyskland och andra tyskspråkiga grannländer.