Tysklandresa

Mat och dryck i Tyskland

Tysk matGod mat och dryck är viktigt för tyskarna, och helst ska det vara stora portioner. I de flesta tyska städer finns det matställen överallt och de går under olika beroende på hur avancerad mat som erbjuds. Restaurang är finast, medangasthaus, ratskeller, bierstube/weinstube, café och imbiss är enklare.

Typiskt tyskt är kneipen, vilket är en motsvrighet till den irländska puben. Mycket att dricka men också en del rejäla varmrätter utöver alla sorters korvar såklart. Unik wurst (korv) finns i varje region och är i allmänhet köttiga, mättande och billiga. Leverkorven till frukost och lunch är en riktig höjdare.Weisswurst (den vita) är också uppskattad, även bland många svenskar.

Tyskland är inte bara korv och eisbein (fläsklägg). Kulturen är lite varierande mellan norr och söder men bland de rätter som bör testas finns Schwartenbraten (ugnsstekt fläsk med surkål och brödbullar). Pichelsteiner, en rätt som är både soppa och varmrätt på samma gång. Innehåller kött, potatis och grönsaker i riklig sås. Andra trevliga matrrätter är Reibekuchen (raggmunk), Sauerbraten mit Kartoffelklössen und Apfelmus (vinägermarinerad oxstek, med äppelmos och potatisbullar).

Ölet flödar såklart i Tyskland, vilket även gäller i vindistrikten, och varje region har också här sin egen favorit. Weissbier är överjäst veteöl, Pils är den vanliga lagern och Bock det extra starka ölet.

Det finns flera bra tyska röda viner, men de vita Rieslingvinerna spelar i en egen division. Tafelwein är det billiga, Qualitätswein mit Prädikat det dyra. Trocken är torrt, süss är sött. Den tyska ”champagnen” heter Sekt och är inte heller så tokig. Vatten på krogen heter ”mineralwasser” och vill man ha utan kolsyra säger man ”ohne gas”.