Var kan man lämna bilen för service?

En vanlig fråga i samband med att bilen ska lämnas in på service är om man måste vända sig till en märkesverkstad eller om man kan lämna in den var som helst. Läser man på olika webbsidor om denna frågeställning så kan man finna att diskussionens vågor går höga. Vissa säger att för att garantin ska gälla måste man ha originaldelar och att originaldelar kan man bara få om man vänder sig till en auktoriserad verkstad.

Verkligheten är samtidigt den att det kan kosta väldigt olika hos auktoriserade verkstäder också, så alla påståenden får tas med en nypa salt. En sanning tycks dock vara att vinsten hos de biltillverkande företagen till stora delar tycks komma från reservdelsförsäljningen.

De påstått alltför höga priserna på reservdelar som installeras i samband med normal service eller andra verkstadsbesök har dock föranlett en ny sorts verkstäder. Det är alltså fråga om verkstäder som tar hand om bilar av alla märken. Det ledande företaget i den branschen heter Mekonomen och ingår i Johnsonsfären. Det som har hänt är att Mekonomen har kunnat pressa priserna ganska rejält och därmed skaffa sig en betydande nisch på verkstadsmarknaden. Mekonomens intåg har också banat väg för andra företag som t.ex. Biltema.

Frågan är sedan om det är myt eller verklighet att man måste vända sig till en märkesverkstad för att få originaldelar (i den mån detta är nödvändigt ur garantisynpunkt). Enligt Mekonomen tillhandahåller de originaldelar i de fall där detta behövs. Andra påstår att det i själva verket inte rör sig om originaldelar utan att de bara råkar vara tillverkade på samma ställe som originaldelarna.

Den som vill känna absolut trygghet på denna punkt vänder sig givetvis till en auktoriserad verkstad. I praktiken är det nog ändå så att Mekonomen och dess likheter utför samma jobb med samma delar vare sig det står ”original” på dem eller inte.